Πρωτοσέλιδο // Στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας υπάρχουν άρθρα με τίτλους και φωτογραφίες. Πρωτοσέλιδο είναι το κεντρικό άρθρο της πρώτης σελίδας. Σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να αγοράσει την εφημερίδα. Συνήθως ο τίτλος του είναι γραμμένος με έντονα χρωματιστά γράμματα για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα άρθρα.
...............................*Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................. Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~

 my-tips-collection
..............................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες
...........Συντάκτες του είναι οι αναγνώστες

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

«Ανεργία και γήρανση είναι το πρόβλημα των Ταμείων»

rompolis.jpg

Ο Σάββας Ρομπόλης ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη μελέτη που εκπονεί το Ινστιτούτο σχετικά με τη βιωσιμότητα των Ταμείων | EUROKINISSI

Την πεποίθηση πως η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης δεν θα εισφέρει αποτελεσματικά στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων εξέφρασε χθες στη Βουλή ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο.
Ο κ. Ρομπόλης, αφού ενημέρωσε πως το σχετικό ποσοστό κινείται στο 11%, δεν υπερβαίνει δηλαδή -όπως είπε- τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξήγησε: «Και να πούμε ότι καταργούμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η εξοικονόμηση θα είναι της τάξεως των 320 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, όσο είναι και το ετήσιο κόστος τους.
Είναι θέμα περισσότερο ισότητας και λιγότερο πόρων». Υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως τα βασικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων «είναι η ανεργία και η γήρανση» ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δήλωσε πως υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ενσωματωθούν τα 13 ασφαλιστικά ταμεία (έξι κύρια, πέντε επικουρικά και δύο για την καταβολή του εφάπαξ) σε τρία, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες μελλοντικά θα μπορούν να ενοποιηθούν απολύτως.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρομπόλης είπε πως έχει ενημερώσει και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη μελέτη που εκπονεί το Ινστιτούτο σχετικά με τη βιωσιμότητα των Ταμείων μέχρι το 2050 και διευκρίνισε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση ανατρέχει στα αντίστοιχα δεδομένα και στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών της με τους εταίρους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας, ο οποίος προσήλθε στην Επιτροπή αμέσως μετά, υποστήριξε πως ακόμη και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαβούλευση, τα θετικά αποτελέσματα στην αγορά δεν θα αποτυπωθούν νωρίτερα του εξαμήνου ή και του χρόνου. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός, πάντως, πως η υπογραφή της συμφωνίας θα «κάνει καλό» στην οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 50% της οικονομίας και της αγοράς είναι ψυχολογία».
Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε πως τα στοιχεία που προοιωνίζονταν τις εξελίξεις και τα μνημόνια «ήταν γνωστά στις κυβερνήσεις και τα οικονομικά στελέχη από το '88», υποστήριξε πως οι υπουργοί Οικονομικών της τελευταίας πενταετίας «προφανώς δεν επικέντρωσαν στο πρόβλημα», δήλωσε πως «το μείγμα που περιελάμβανε το 1ο Μνημόνιο ήταν λάθος» υποστηρίζοντας σε αντιδιαστολή ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι περισσότερες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές.
Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ
«Το άνοιγμα ορισμένων από τις κλειστές αγορές ή οι παρεμβάσεις για τους κανόνες ίδρυσης και αδειοδότησης μιας επιχείρησης χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια είναι στη σωστή κατεύθυνση» είπε, αλλά διευκρίνισε ταυτόχρονα πως «αρκετά από τα μέτρα της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ δεν ήταν σωστά, όμως τα εφαρμόσαμε».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήγησε, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως οικονομολόγου, τους λόγους που το χρέος «δεν είναι βιώσιμο», αντιτάχθηκε σε ενδεχόμενο κούρεμα των «κόκκινων δανείων», διότι όπως είπε «το νούμερο είναι ιλιγγιώδες, οπότε το κακό που θα γινόταν στην οικονομία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ωστόσο πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων για την αναβίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου